Antalya
Tietoja

Antalya on Turkin suurin merenrantakaupunki ja sijaitsee Välimeren kuvankauniin Antalyanlahden rannikolla. Antalya on vilkas ja kasvava kaupunki, jolla on rikas historia ja perinteikästä turkkilaista luonnetta. Se yhdistää klassisen ja nykyisen ja tarjoaa upeita maisemia, kiinnostavia kohteita ja paljon tekemistä. Sinisävyiset Taurusvuoret suojaavat Antalyaa mantereen puolelta ja turkoosit rannikkovedet toiselta puolelta, joten alueen ilmasto on kuuma ja välimerellinen. Aurinko paistaa noin 300 päivänä vuodesta, ja aurinkoiset päivät voi viettää kaupungin pitkillä rannoilla, palmujen suojaamilla bulevardeilla tai huikealla satama-alueella. Tarjolla on myös laaja valikoima erilaisia aktiviteetteja, kuten venematkoja, vesipuisto, hyviä rantoja ja uimapaikkoja.

Moderni Antalya rakennettiin muinaisen kaupungin päälle, mutta muurien ympäröimässä historiallisessa Kaleiçin kaupunginosassa on edelleen rakenteita Rooman, Bysantin ja Seljuk-kausien ajalta ja paljon keskiaikaisia ottomaanirakennuksia. Ne ympäröivät roomalaisten ajalta säilynyttä satamaa. Arkkitehtuurikohteita löytyy myös jopa helleeniseltä ajalta asti ja tietenkin esimerkkejä paikallisesta kreikkalaisesta arkkitehtuurista.

Ympäröivältä alueelta löytyy muitakin mahtavia kohteita, kuten esimerkiksi upeat Düden-vesiputoukset, huikea Bey Dagi (Olympos) -kansallispuisto sekä muinaiset Termessos- ja Perge-kaupungit.

 

Faktat
  • Antalya on Turkin suurin merenrantakohde
  • Antalyassa aurinko paistaa lähes 3000 tuntia vuodessa
  • 100 vuotta sitten Antalyan väkiluku oli vain 25 000, mutta nyt se on jo yli miljoonan
  • Vuonna 2015 Antalyan lentokenttää käytti yli 27,7 miljoonaa matkustajaa
Lennot kohteeseen Antalya
{{month.monthName}}

{{selectedEvents.eventHeading}}

{{selectedEvents.eventDescription}}
{{selectedMonth.temperatureWater>0?"+"+selectedMonth.temperatureWater:selectedMonth.temperatureWater}}°c
Veden lämpötila
{{selectedMonth.temperatureAverage>0?"+"+selectedMonth.temperatureAverage:selectedMonth.temperatureAverage}}°c
Keskilämpötila
{{selectedMonth.sunshineHours}}h
Aurinkoista tunteina
{{selectedMonth.sunsetLength}}m
Auringonlaskun kesto
Ruoka

Piyaz

Salaatti, jossa on papuja, sipulia, tahinia, valkosipulia, saksanpähkinöitä, persiljaa ja sumakkia. Antalyassa se sisältää myös seesamiöljyä.

Shish Kofte

Suosittu vartaassa grillattava kebab, jossa on lampaan-, vasikan- tai naudanjauhelihaa sekä yrttejä (usein persiljaa ja minttua).
Juoma

Raki

Raki tunnetaan myös nimellä ”leijonanmaito” ja se on tyypillinen turkkilainen juoma. Sen uskotaan olevan paras lääke särkyneelle sydämelle.

Turkkilainen kahvi

Kahvi keitetään pannussa paahdetuista ja jauhetuista kahvipavuista. Juoma tarjoillaan kupissa, jonka pohjalle purut laskeutuvat.
Koe

Aspendos

Upea roomalainen amfiteatteri, joka on säilynyt niin hyvin, että sitä käytetään edelleen. Koe sen mahtavuus ja hätkähdyttävät näkymät!

Düden-vesiputoukset

Upeita muodostelmia. Nappaa kamera mukaan ja ota mahtavia kuvia! Alempi Düden-vesiputous laskee mereen – näkymä on poikkeuksellisen upea!
Sopii täydellisesti jos sinua kiinnostavat
Arkeologiakierrokset
Veneily
Kulttuuri
Historia
Museot
Itämaiset maamerkit
Nähtävyydet
Auringonotto
Uiminen
Kävelyt
Kohteet

Kaleiçi

Pittoreski vanha Kaleiçin kaupunginosa (nimi tarkoittaa ”linnan sisällä”) on lähes pakollinen kohde kaikille Antalyassa kävijöille. Sen kapeat, mutkittelevat mukulakivikadut ja eri aikakausien historialliset rakennukset ovat korvaamattoman arvokas todiste kaupungin historiasta. Lisäksi se on mukava pelkkänä kävelykohteenakin. Monet rakennuksista on huolellisesti restauroitu aiempaan kukoistukseensa ja muunnettu ylellisiksi hotelleiksi, liikkeiksi ja ravintoloiksi. Keskusaukio Kale Kapısı (Linnoituksen portti) on helppo tunnistaa vanhasta kivisestä kellotornista ja kaupungin perustajan, kuningas Attalus II:n patsaasta. Älä ohita mahdollisuutta nähdä katkaistua Kesik Minare -minareettia, eläväisen historiallista İki Kapılar Hanı -basaaria, joka on ollut olemassa jo 1400-luvulta asti, tai majesteettista Hadrianuksen porttia, joka rakennettiin vuonna 130, kun Rooman keisari vieraili kaupungissa. Kaleiçissa on myös upea 1500-luvulla rakennettu Murat Pasa -moskeija ja 1700-luvulla rakennettu Tekeli Mehmet Pasa -moskeija.

Termessos

Suuren muinaisen Termessosin kaupungin rauniot ovat 34 kilometriä Antalyasta luoteeseen. Sinne pääseminen vaatii jonkinlaisen kulkuvälineen, mutta kohde on sen arvoinen. Hyvin säilyneiden raunioiden luo pääsee kahta kautta, ja kummankin reitin varrella on mahtavia näkymiä. Paikan päällä on erilaisten rakennusten jäännöksiä, kuten kaupungin muurit, gymnasiom, pylväin reunustettu katu, temppeleitä ja kylpylöitä. Tärkein kohde on kuitenkin amfiteatteri, joka on mäen päällä ja jota ympäröivät upeat vuoristomaisemat joka suunnalta – kun pääset perille, maiseman upeus saa hengityksesi salpautumaan.

Antalyan arkeologinen museo

Antalyassa ei kannata jättää väliin museoita, ainakaan silloin, jos aiot käydä joissakin sen upeista historiallisista kohteista, kuten Aspendosissa, Termessosissa tai Pergessä. Arkeologinen museo on yksi Turkin parhaista museoista: siellä on 13 näyttelyhuonetta ja 5000 esinettä, se on helppopääsyinen, kävijäystävällinen ja sen esineet kattavat eri aikakausia kivi- ja pronssikausilta aina Bysantin aikaan asti. Museon esineet on löydetty esimerkiksi Aspendosista, Patarasta, Pamfyliasta ja muista alueen muinaisista kaupungeista. Voit ihailla Olympoksen jumalia kuvaavia tyylikkäitä patsaita, joista suurin osa on löytynyt Pergen muinaiskohteesta ja jotka ovat säilyneet yllättävän hyvin. Toisessa kerroksessa on kolikoita ja kultaesineitä, jotka on löydetty ympäröiviltä alueilta.
Lennot kohteesta