Kreeta
Tietoja

Suurin Kreikan saarista ja itse asiassa myös viidenneksi suurin saari koko Välimerellä! Vaikka Kreeta on yksi Kreikan kolmestatoista hallinnollisesta yksiköstä, se on silti säilyttänyt omat kulttuuriset piirteensä esimerkiksi musiikissa ja runoudessa. Kreetalaiset ylläpitävät omaa ainutlaatuista kulttuuriaan ja tapojaan, jotka tarjoavat käyntiisi uusia kokemuksia.

Kreeta on yksi suosituimmista lomakohteista, koska se onnistuu tyydyttämään kaikki vaatimukset upeilla rannoillaan, muinaisilla aarteillaan, perinteisellä kulttuurillaan, rosoisilla vuorillaan ja rotkoillaan, mahtavan vaihtelevilla näkymillään ja ihastuttavilla kylillään. Saarella on monia näköalapaikoilla sijaitsevia luksushotelleja, joissa uima-altaita sekä urheilu- ja liikunta-alueita. Turistit parveilevat monilla minolaisen sivilisaation arkeologisilla kohteilla, vanhassakaupungissa sekä Hanian satamassa. Erilaisia arvokkaita museoita, vaihtelevaa eläimistöä ja kasvistoa, maukasta ruokaa ja ystävällisiä ihmisiä – et voi olla viihtymättä!

Jos ruoka saa sinut innostumaan, Kreeta täyttää kaikki odotuksesi. Tavernat tuottavat usein oman lihansa, juustonsa, rakinsa ja viininsä ja ruokalajit ovat paikallisia ja ainutlaatuisia. Kreetalainen ruokavalio on myös yksi maailman terveellisimmistä.

Kreetan historia on huikaiseva: se on Euroopan ensimmäisen kehittyneen sivilisaation kehto, kolmen mantereen risteyskohtana sitä ovat hallinneet monet hallitsijat ja lisäksi kulttuurit ovat sekoittuneet siellä pitkän historian aikana. Tästä syystä saarella on paljon muinaisia palatseja, vaikuttavia linnoituksia, renessanssin ajan huviloita, turkkilaisia kylpylöitä ja upeita kirkkoja.

Faktat
  • Kreeta oli Euroopan ensimmäisen sivilisaation, minolaisten, asuinpaikka
  • Kreetan korkein vuori on Psiloritis, joka on 2456 metriä korkea
  • Kreetan ilmasto on Välimeren ja Pohjois-Afrikan ilmastoalueiden välillä
  • Kreetalla on yli 3000 luolaa
Lennot kohteeseen Kreeta
{{month.monthName}}

{{selectedEvents.eventHeading}}

{{selectedEvents.eventDescription}}
{{selectedMonth.temperatureWater>0?"+"+selectedMonth.temperatureWater:selectedMonth.temperatureWater}}°c
Veden lämpötila
{{selectedMonth.temperatureAverage>0?"+"+selectedMonth.temperatureAverage:selectedMonth.temperatureAverage}}°c
Keskilämpötila
{{selectedMonth.sunshineHours}}h
Aurinkoista tunteina
{{selectedMonth.sunsetLength}}m
Auringonlaskun kesto
Ruoka

Kalitsounia

Pienet suolaiset tai makeat juustopiiraat täytetään yleensä mizithra-juustolla tai paikallisilla yrteillä. Niitä saa Kreetan joka kolkasta.

Dakos

Ihana kreikkalainen alkupalasalaatti, jossa on ohrakorppuja, tomaattiraastetta, mizithra-juustoa, oliiviöljyä, suolaa, oreganoa ja pippuria.
Juoma

Tsikoudia

Tunnetaan myös nimellä raki. Kreetan kansallisjuoma. Kirkas ja vahva likööri, joka tislataan viiniksi puristetuista rypäleistä.

Kreetalainen viini

Kreetan viinit ovat perinteisesti kotitekoisia ja harvoin pullossa. Ne muistuttavat lähinnä portviiniä tai sherryä. Maku ja makeus vaihtelee.
Koe

Fortezza

Fortezza on Rethymnonin vanhankaupungin kukkulalla ja kertoo Kreetan vauhdikkaasta historiasta. Tarjolla kauniita auringonlaskuja!

Vai-ranta

Yksi Kreetan suosituimmista turistikohteista on tunnettu myös palmurantana. Se on Euroopan suurin luonnollinen palmumetsä.
Sopii täydellisesti jos sinua kiinnostavat
Arkeologiakierrokset
Luolatutkimus
Herkut
Ajaminen
Vaellus
Historia
Maastopyöräily
Museot
Puistokävelyt
Purjehdus
Nähtävyydet
Kohteet

Samarian rotkon kansallispuisto

Hanian prefektin Valkoisten vuorten läpi kulkeva 16 kilometrin mittainen Samarian rotko on yksi Euroopan pisimmistä rotkoista. Siellä elää sadoittain kasvilajeja sekä harvinainen ja ihmisiä välttelevä kri-kri eli kreetalainen villivuohi. Rotkon raaka kauneus jyrkkine, korkeine kallioineen, karuine maastoineen ja kasveineen tarjoaa inspiroivia ja mahtavia näkymiä. Avlimaniko- ja Volakiasvuorten välillä virrannut joki kaiversi rotkon, jonka kiviset seinämät ovat kapeimmillaan vain 3 metrin ja leveimmillään jopa 150 metrin päässä toisistaan. Vaellus tarjoaakin siis melkoisia luonnon luomia vastakohtia.

Knossos

Vain 5 kilometrin päässä Heraklionista etelään ovat muinaisen minolaisen Knossos-palatsin rauniot. Palatsi rakennettiin noin 1900 eaa. ja se tuhoutui noin 1700 eaa. massiivisessa maanjäristyksessä. Sitten se rakennettiin uudelleen sen hetkisen mallin mukaisesti, ja lopulta se tuhoutui täysin tulipalossa noin 50 vuotta myöhemmin. Knossos oli muinaisen minolaisen kulttuurin pääkaupunki, joten sen laajalta alueelta löytyy palatsikompleksi, pihoja, yksityisasuntoja, kylpylöitä, varastokuoppia, teatterialue, pyhäköitä ja kauniita freskoja. Ne saavat sinut ihmettelemään, miten upealta kaikki tämä mahtoikaan näyttää minolaisten elinaikaan. Knossokseen tutustuminen jalkaisin vie noin kaksi tuntia. Jos käyt ennen sitä Heraklionin arkeologisessa museossa, saat paljon taustatietoa aiheesta, ja tietenkin paikallinen opas tarjoaa vielä enemmän tietoa. Vaikka Knossoksen rauniot ovat säilyneet melko hyvin, britti Sir Arthur Evans kunnosti, päätöksen kiistanalaisuudesta huolimatta, joitakin sen osia 1900-luvun alkupuolella.

Venetsialainen satama

Kun se tulee näkyviin, saatat luulla, että osa Venetsiasta on jotenkin päätynyt tänne. Yhdistelmä vanhoja, pastellivärisiä rakennuksia sekä sataman ranta-alueita kertoo siitä, että venetsialaisilla oli täällä aikanaan vilkas ja tärkeä keskus, mistä todistavat myös massiiviset ja suhteellisen hyvin säilyneet linnoitukset, erityisesti upea Firkas-linnoitus. Venetsialaisessa satamassa on helppo viettää muutamakin tunti satamassa kävellen tai käymällä venetsialaisessa majakassa, vierailemalla merenkulkumuseossa, nauttimalla ateria jossain alueen miellyttävistä ravintoloista tai yksinkertaisesti vain rentoutumalla ja katsomalla merta ja ympärillä kulkevia ihmisiä.
Lennot kohteesta