Venetsia
Tietoja

Tämä ainutlaatuinen kaupunki ei voi omalle ihastuttavuudelleen mitään. Katujen sijaan paikasta toiseen johtavat kanaalit, mikä luo kaupunkiin omanlaisensa tunnelman, ja upeat palatsit, aukiot ja kirkot kertovat omaa tarinaansa Venetsian historiasta. Kaupunki oli pieni mutta vaikutusvaltainen kauppavaltakunta ja merimahti vuosisatojen ajan ja merkit siitä näkyvät siellä edelleen.

Varsinainen Venetsian kaupunki rakennettiin ylpeästi Venetsian lahdelle ja se vaikuttaa kelluvan vetten päällä: veneiltä ei voi välttyä kaupungin missään kolkassa. Sen pastellivärein maalatut rakennukset, kauniit kanaalit ja sillat tekevät jokaisesta näkymästä täydellisen romanttisen ja pittoreskin, sillä Venetsia on täynnä rikasta ja vaihtelevaa arkkitehtuuria. Kuuluisimpia ovat Bysantilta ja ottomaaneilta vaikutteensa ottaneet Venetsian gotiikan edustajat.

Venetsian ilmasto on kostea ja subtrooppinen, joten talvet ovat siellä viileitä ja kesät erittäin lämpimiä. Kaupungissa riittää aina kävijöitä, joten se saattaa joskus tuntua liiankin kiireiseltä, mutta hiljaisia paikkoja riittää onneksi kaikille. Kaupungin päävesiväylien lisäksi kortteleita reunustavat monet pienet ja kapeat kadut ja kulkuväylät, joiden varrelta löytyy piilotettuja aukioita, arkkitehtuurin helmiä sekä mukavia baareja ja ravintoloita, jotka tarjoavat mahtavia lahden alueen herkkuja, kuten mereneläviä ja viiniä.

Parasta Venetsiassa on silti sen häikäisevä ja jopa jonkin verran mystinen tunnelma: ikonisen karnevaalin lisäksi rakennukset katoavat joskus sumuun, kokonaiset kadut uppoavat nousuveden alle, gondolit lipuvat kanaaleja pitkin ja erilaiset pienet yksityiskohdat saavat sinut muistamaan kaupungin pitkän historian.

Faktat
  • 1800-luvulle asti vain yksi silta (Rialto) ylitti Canal Granden
  • Venetsia uppoaa hitaasti mutta varmasti 1–2 mm vuodessa
  • Venetsiasta löydät muutamat maailman kapeimmista kujista – Ramo Varisco on vain 53 cm leveä
  • Venetsia on rakennettu 118 saarelle ja siellä on 416 siltaa, 177 kanaalia ja 127 aukiota
Lennot kohteeseen Venetsia
{{month.monthName}}

{{selectedEvents.eventHeading}}

{{selectedEvents.eventDescription}}
{{selectedMonth.temperatureWater>0?"+"+selectedMonth.temperatureWater:selectedMonth.temperatureWater}}°c
Veden lämpötila
{{selectedMonth.temperatureAverage>0?"+"+selectedMonth.temperatureAverage:selectedMonth.temperatureAverage}}°c
Keskilämpötila
{{selectedMonth.sunshineHours}}h
Aurinkoista tunteina
{{selectedMonth.sunsetLength}}m
Auringonlaskun kesto
Ruoka

Bigoli in salsa

Venetsialle tyypillinen ruoka, jossa on yleensä kokovehnästä valmistettua bigoli-pastaa, suolattua anjoviksia tai sardiineja sekä sipulia.

Sarde in saor

Friteerattuja sardiineja dipataan paistettuun sipuliin, rusinoihin, pinjansiemeniin ja mausteisiin ja päälle ripotellaan etikkaa.
Juoma

Prosecco

Maailmankuulu valkoinen kuohuviini, joka maistuu selkeästi hedelmiltä ja kukilta. Mahtava aperitiivi ja täydellinen pari alkupaloille.

Spritz

Suosittu aperitiivi ja bileiden aloittaja: valmistetaan proseccosta, katkerosta ja limonadista. Tarjotaan yleensä jäiden kera.
Koe

Ca' Rezzonico

Astahda barokkiseen unelmaan marmorirappuineen, freskoineen ja juhlasaleineen tässä nykyään museona toimivassa 1700-lukulaisessa palatsissa.

Gallerie dell'Accademia

Huikaiseva kokoelma korvaamattoman arvokasta historiallista venetsialaista taidetta 1300–1700-luvuilta. Kulttuurinrakastajan pakkokohde!
Sopii täydellisesti jos sinua kiinnostavat
Arkkitehtuuri
Veneily
Kahvilat
Kirkot ja maamerkit
Kulttuuri
Herkut
Historia
Museot
Valokuvaus
Nähtävyydet
Kävelyt
Viinikierrokset
Kohteet

Piazza San Marcon nähtävyydet

Tämä kaikkien tuntema ja ikoninen suuri aukio on Venetsian sydän. Aukio itsessään ympäröivine oikeudellisine rakennuksineen on hyvällä maulla toteutettu ihmiskunnan mestariteos, mutta sen lähellä ja ympärillä olevat aarteet tekevät siitä suorastaan henkeäsalpaavan. Matka Venetsiaan ei ole täydellinen, ellet ole nähnyt Basilica di San Marcoa. Katedraalin bysanttilaisen arkkitehtuurin inspiroimat yksityiskohdat saavat pääsi pyörälle ja lisäksi kaikkialla olevat patsaat, kultaukset ja mosaiikit lisäävät sen vaikuttavuutta. Sisäpuolella saat todisteet siitä, miten mahtava Venetsia olikaan kaupunkivaltiona kauppamahtinsa huipulla: mestarillisia maalauksia, kultaa, patsaita, erilaisia merkittäviä esineitä, huikaiseva määrä mosaiikkeja ylemmissä kerroksissa sekä tietenkin kuuluisa Pala d’Oro -alttari. Aivan katedraalin vieressä on kaupungin kruunaava Palazzo Ducale. Vuosisatojen ajan tämä goottilainen palatsi oli Venetsian tasavallan keskus ja dogen asunto. Sen huoneet ja käytävät on koristeltu yltäkylläisesti ja jokaisella on oma tyylinsä koristeiden, seinien ja huonekalujen suhteen. Palatsista on suora yhteys vankilaan Huokausten sillan avulla. Se on pieni venetsialainen nähtävyys, joka on tunnettu lähinnä historiansa takia. Vangit saivat aikanaan viimeisenä näkynään nähdä sillan ikkunoista Venetsian kaupungin matkallaan vankilaan. Palatsin lähellä on majesteettinen Campanile di San Marco -kellotorni, joka rakennettiin alun perin 800-luvulla ja joka on sittemmin vahingoittunut ja rakennettu uudelleen monen monta kertaa. San Marcon ja San Teodoron pilarit ovat 1100-luvulta ja ne kuvaavat kaupungin kahta historiallista suojeluspyhimystä. San Teodoron patsas on kuitenkin joutunut Venetsian leijonan varjoon. Sen historia on hieman epäselvä. Muista aukiolla ollessasi vilkaista myös Torre dell’Orologion kellotornia. Ihaile paikan ylitsevuotavaa kauneutta ja merkittävää historiaa kaikessa rauhassa. Jos edelleenkin haluat nähdä vielä lisää, kävele muutama askel ja löydät varmasti uusia kohteita. Se on yksi syy siihen, miksi Venetsia on niin suosittu!

Canal Grande

Jos olet Venetsiassa, sinun on tietenkin kuljettava vesiteitse vesibussilla, -taksilla tai gondolilla. Matka Canal Granden läpi on myös mahtava tapa saada ensivaikutelma kaupungista ja ihailla samalla sen arkkitehtuurin kauneutta. Kanaalia reunustavissa rakennuksissa riittää historiaa jo itsessään. Matkan varrella on huimaava määrä nähtävyyksiä, kuten ikoninen Rialto-silta, jonka alta kanaali kulkee, aatelisten perheiden palatsit Ca’ Rezzonico, Ca’ Foscari, Palazzi Barbaro, Palazzo Dario ja Ca' d’Oro, pylväskäytäväiset Fondaco dei Tedeschi, Fondaco dei Turchi ja Fondaco del Megio, kirkkoja, kuten Santa Maria della Salute, San Geremia ja San Samuele, vanha Punta della Dogana -tullivarasto, tuomareiden Fabbriche Nuove -rakennus ja monia, monia muita. Kanaalia pitkin kannattaa siis matkustaa useamminkin kuin kerran, sillä sen varrelta löytää aina lisää nähtävää.

Murano

Murano on 7 saaren ryhmä, joka sijaitsee 1,5 km päässä Venetsiasta. Sekin on äärettömän kaunis paikka, joka on ehdottomasti vaivan arvoinen. Se on tunnettu pääasiallisesti lasinvalmistuksestaan. Käy tutustumassa siihen itse ja vieraile samalla Museo del Vetrossa, jossa on huolellisesti valittu lasiesineiden kokoelma, joista vanhimmat ovat 400-luvulta. Lasiesineitä riittääkin joka lähtöön: roomalaisista lasiastioista peileihin, pöytiin, erilaisiin taide-esineisiin ja kuuluisiin venetsialaisiin helmiin. Museon lähellä on kaunis ja rauhallinen 600-luvulla rakennettu Duomo di Murano -kirkko, jonka ulkopuoli on ainutlaatuinen, sekä kirkon erillinen kellotorni ja sokerina pohjalla yksityiskohtainen 1100-luvun bysanttilainen lattiamosaiikki kuvineen ja koristeineen. Toinen kirkon mystinen piirre on neljä yli metrin pituista kylkiluuta, jotka roikkuvat vaijereista. Legendan mukaan luut ovat peräisin pyhän Donatuksen tappamalta lohikäärmeeltä. Tutustu myös Campo Santo Stefano -aukioon, jolla on erikoinen ja abstrakti lasinen tähtiveistos, sekä lähellä sijaitsevaan 1800-lukulaiseen kellotorniin, joka on pyhän Stefanoksen kirkon vieressä. Viimeisenä, muttei suinkaan vähäisimpänä: upea 1100–1200-luvulla rakennettu venetsialais-bysanttilainen Palazzo Da Mula. Seikkaile Muranossa oman tahtisi mukaan ja osta upeita lasiesineitä, joita kaupungissa tietenkin riittää.
Lennot kohteesta